Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4.veljače diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o prevenciji malignih bolesti, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja. Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se pod sloganom „Close the care gap“ kojim se nastoji ukazati na nejednakost pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima. Nejednakost u pristupu skrbi prisutan je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim, tako i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, a obilježava se prvog petka u veljači. Dan crvenih haljina održava se četvrtu godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Čak 80% moždanih udara može se prevenirati ukoliko pripazimo na sve čimbenike koji do njega dovode.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se 4. veljače svake godine kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. Globalna inicijativa pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka pokrenuta je još 2000. godine i danas predstavlja prepoznat i vrijedan pokret u koji se mogu uključiti svi. Svake godine kampanja se sastoji od niza aktivnosti kojima se nastoji naglasiti kako svi imamo važnu ulogu i možemo doprinijeti u borbi protiv raka.

U oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek s kliničkim simptomima encefalitisa posumnjalo se na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN) te je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse Hrvatskog zavoda zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena virusološka dijagnostika.

Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju VZN-om, a radi potvrde se provode dodatni testovi. HZJZ je u suradnji sa ZZJZ-om Vukovarsko-srijemske županije isplanirao provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaražavanja.

Rashladite svoj dom

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noću nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).