Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije  1. listopada (subota) 2022. godine organizira javnozdravstvenu akciju „Hodanjem do zdravlja“  kojom obilježavamo Svjetski dan hodanja

Na poziv vodeće međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve) diljem svijeta se obilježava Svjetski dan hodanja svaki prvi vikend u listopadu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je pokrenuo inicijativu obilježavanja Nacionalnog dana hodanja prve subote u listopadu s ciljem poticanja građanstva da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način. U Hrvatskoj će se i ove će se godine Nacionalni dan hodanja održati prve subote u listopadu, 1. listopada, u svim županijama Republike Hrvatske, na već uređenim hodačkim stazama.

Hodanje je jedna od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti, a ako se redovito provodi možemo prevenirati niz bolesti, kao npr. kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka. Za hodanje nije potrebna skupa sportska oprema, samo udobne tenisice i dobra volja. To je široko pristupačna tjelesna aktivnost , rijetko povezana s ozljedama i mogu je prakticirati ljudi svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću. To je najjeftinija tjelesna aktivnost i može ju provesti svaka osoba koja može hodati, no lakše je hodati kada smo zajedno. Ovim putem želimo potaknuti ljude na grupno hodanje i senzibilizirali javnost na potrebu fizičke aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše zdravlje.  Osobe koje boluju od kroničnih bolesti se  trebaju savjetovati sa svojim obiteljskim liječnikom prije hodanja.

Okupljanje se planira u 10:45 sati u parku Lenije, na početku šetnice uz Bosut gdje će sudionike dočekati voditelj aktivnosti s djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije te ćemo u 11 sati započeti akciju hodanja šetnicom uz Bosut.

Akciji će se pridružiti učenici Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrija Štampar Vinkovci sa svojim mentorima, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, Patronaža Doma zdravlja Vinkovci, Hrvatsko planinarsko društvo Cibalia Vinkovci i brojne druge ustanove i udruge.

 

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže te na taj način doprinesu očuvanju vlastitog zdravlja i podizanju svijesti o zdravim stilovima života.