Maligne bolesti su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj je u 2018. godini zabilježeno 2845 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene . Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Od 1. do 7. listopada povodom obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja želja nam je, uz podizanje svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu, poslati poruku i o važnosti provedbe zdravih stilova života i provođenja vremena na otvorenom u svrhu očuvanja zdravlja majke i djeteta.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) još uvijek su vodeći javnozdravstveni problem i u svijetu i u Hrvatskoj. Odnose najviše života – čak 18,6 milijuna godišnje! U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti, a od njih je 2020. godine umrlo 22 886 osobe, odnosno 40,1% ukupno umrlih.