Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj. Ovim obilježavanjem se želi skrenuti pozornost javnosti na potrebu o povećanja znanja o raku debelog crijeva, te mogućnostima prevencije s posebnim naglaskom na važnost odaziva na preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak sa 3.660 novih slučajeva u 2019. godini prema podacima Registra za rak RH, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku. I u Vukovarsko-srijemskoj županiji je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, dok je drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća).

Svatko može oboljeti od raka debelog crijeva. Rizik za nastanak raka debelog crijeva znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Visokorizične su sve one osobe s anamnezom prethodnog raka debelog crijeva, oboljeli s adenomima debelog crijeva, bolesnici s nasljednim polipoznim sindromima, ulceroznim kolitisom i Chronovom bolešću. Na pojavnost ovog raka utječu i životne navike, kao što su konzumacija alkohola, pušenje, nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost koji povećavaju rizik.

Po standardiziranoj stopi smrtnosti od ovog raka RH je nažalost na drugom mjestu u EU. Osnovni razlog za visoku smrtnost u RH je kasno otkrivanje - u trenutku dijagnoze oko 10% raka debelog i 13% završnog crijeva je lokalizirano, znači rano otkriveno. Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Rak debelog crijeva razvija se sporo tijekom više godina, a primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi uočljivi znakovi bolesti. Simptome raka debelog crijeva, a pogotovo one u počecima, lako je zamijeniti za neke druge probavne tegobe, stoga je od iznimne važnosti pratiti sve promjene koje pogađaju vaš organizam. Ukoliko se neki simptom učestalo pojavljuje kroz dulje vrijeme, svakako se javite svome liječniku Preventivni pregled stolice na golim okom nevidljivu krv, koja je često prvi znak bolesti debelog crijeva, je najčešća metoda otkrivanja. Ovom metodom je moguće otkriti ne samo rak već i polipe, od kojih su neki predstadij raka. Otkrivanjem i uklanjanjem polipa može se spriječiti nastanak raka.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usvojen je 2007. godine. U našoj županiji se počeo provoditi početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi od 50. do 74. godine.

Program je predviđen za osobe s prosječnim rizikom i bez znakova bolesti crijeva. Osobe pojedinih godišta se pozivaju istovremeno, a godišta određenim redoslijedom.

Prema EU smjernicama probir se provodi svake 2 godine. U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija. Cilj je otkriti rak u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti tj. u fazi adenomatoznog polipa i ukloniti otkrivene polipe te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih a ujedno smanjiti troškove skupog liječenja uznapredovalog karcinoma.

U tijeku je peti ciklus pozivanja koji će obuhvatiti osobe rođene 1947. - 1971. godine. 

Do sada su pozvana slijedeća godišta: 1947.,1948.,1950., 1960.-1968., 1970., 1971. Ostala godišta planiraju se pozvati tijekom 2022. godine.

Osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu dobiti će kuvertu s test-kartonima nakon 2 godine od prošlog pregleda (nije potrebno potpisivati suglasnost).

Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti u za to priloženoj koverti, te će im biti dostavljen testni komplet ili nas mogu kontaktirati telefonom.

Osobama koje imaju pozitivan test na okultno krvarenje u stolici dogovara se kolonoskopija i na kućnu adresu im se šalje poziv za kolonoskopiju. Kolonoskopije se obavljaju u OŽB Vinkovci i NMB Vukovar.

Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje i odazovite se na testiranje krvi u stolici.

Odazovite se na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Pošalji uzorak, spriječi rak!

 

Sve informacije o programu možete dobiti na besplatnom telefonu : 0800 9999 02. Upiti se mogu poslati i na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .