Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane


Tečaj za stjecanje potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti

Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane

Tečaj se organizira temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17), Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/18) te Odluke Ministra zdravstva o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju osoba od 18.veljače 2019. godine.

(Odluku ministra možete pogledati ovdje)

Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni dužne su završiti osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom ili vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane.

Tečaj se pohađa  prije stupanja na posao i tijekom zaposlenja u određenim vremenskim intervalima.

Osobe koje su Tečaj položile prije 1.1.2018. godine, prvi sljedeći put trebaju obnoviti znanje – ponovo pohađati tečaj  nakon 4 godine, a svi koji su položili tečaj iza 01.01.2018.  trebaju obnoviti znanje svakih 5 godina.

Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka zanimanja i ugostiteljska zanimanja Tečaj trebaju pohađati 5 godina nakon završenog strukovnog obrazovanja.

Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski studij iz
područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od obveze pohađanja tečaja.

Tečajevi se organiziraju po osnovnom i proširenom programu

Osnovni program

Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća osobe koji rade u sljedećim djelatnostima:

 1. ugostiteljski objekti u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
 2. skladišta i trgovine zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
 3. skladišta i objekti prodaje izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
 4. objekti u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
 5. objekti u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
 6. tržnice na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
 7. objekti u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6. 
 8. objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
 9. objekti koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
 10. objekti u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
 11. sabirališta mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
 12. objekti u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
 13. mesnice
 14. ribarnice
 15. sabirališta divljači

 

Osobe koje pohađaju tečaj po osnovnom programu nisu obvezne prisustvovati slušanju tečaja već se prijavljuju putem prijavnice za tečaj i dobivaju termine provjere znanja.
Za provjeru znanja pripremaju se iz odobrenih priručnika (edukativnih materijala).

Edukativni materijali za polaznike tečaja za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba po OSNOVNOM PROGRAMU

 

Prošireni program

Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća osobe koje rade u objektima dvojne djelatnosti iz popisa djelatnosti za Osnovni program, kao i sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane, a nisu obuhvaćena djelatnostima iz popisa djelatnosti za Osnovni program.

Tečaj po proširenom programu održava se u trajanju od 15 nastavnih sati teorijske nastave.
Za osobe koje obavljaju sezonske poslove u proizvodnji i/ili ugostiteljstvu tečaj po
proširenom programu provodi se putem odobrenih priručnika (edukativnih materijala).

Edukativni materijali za polaznike tečaja za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba po PROŠIRENOM PROGRAMU

 

Provjera znanja za osnovni i prošireni tečaj obavlja se najranije u roku od sedam dana, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave na tečaj i / ili od odslušane teorijske nastave.

Za polaznika tečaja koji je postigao uspjeh na provjeri znanja izdaje se potvrda pravnoj ili
fizičkoj osobi koja je uputila osobu na tečaj.

Sve  informacije možete dobiti i/ili prijavu za tečaj možete izvršiti osobnim dolaskom u naše epidemiološke  službe u Vinkovcima, Vukovaru i Županji ili  nas možete kontaktirati telefonom ili e-poštom:

Epidemiologija Vinkovci    tel:      032/370-902  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.   

Epidemiologija Vukovar    tel:     032/413-179    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.    

Epidemiologija Županja     tel:     032/833-834    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                  

 

Dokumenti:

Individualnu prijavnicu za tečaj možete preuzeti ovdje. 

Grupnu prijavnicu, kad poslodavac upućuje radnike na Tečaj  možete preuzeti ovdje.

 

Tečaj za stjecanje potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti

Tečaj za stjecanje potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti dužne su polagati osobe koje  poslove obavljaju u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima te osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice.

Navedena znanja o sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju steći prije stupanja na radno mjesto, odnosno potrebno ih je obnavljati svakih pet godina.

Smatra se da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, medicinske biokemije i sanitarnog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti te su izuzete od prethodno navedene obveze.

Za osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za zanimanja za navedene djelatnosti, smatra se da imaju usvojena potrebna znanja za rad. Navedene osobe upućuju se na tečaj nakon pet godina od dana završetka srednjoškolskog strukovnog obrazovanja.

Za osobe koje  prvi puta pohađaju tečaj organizira se teorijska nastava, nakon koje se polaže ispit.

Osobama koje obnavljaju znanje nakon 5 godina, na webu su dostupni edukacijski materijali i prijavljuju se za  ispit.

 

Edukativni materijali za polaznike tečaja su dostupni ovdje.

Sve  informacije možete dobiti i/ili prijavu za tečaj možete izvršiti osobnim dolaskom u naše epidemiološke  službe u Vinkovcima, Vukovaru i Županji ili  nas možete kontaktirati telefonom ili e-poštom:

Epidemiologija Vinkovci    tel:      032/370-902     Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Epidemiologija Vukovar    tel:     032/413-179    mirjanaOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.    

Epidemiologija Županja     tel:     032/833-834    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.                 

Dokumenti:

Individualnu prijavnicu za tečaj možete preuzeti ovdje. 

Grupnu prijavnicu, kad poslodavac upućuje radnike na Tečaj  možete preuzeti ovdje.