Svjetski dan hrane i Svjetski dan kruha je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija i obilježava se svake godine 16. listopada.
Na taj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Ovogodišnji dan hrane, kao i dani kruha, posvećeni su aktivnostima usmjerenim na poticanje smanjenja udjela soli u prehrani.
U povodu Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana kruha, 16. listopada, Srednja strukovna škola i ZZJZ Vukovarsko-srijemske županije zajedno su organizirali događanje s ciljem upoznavanja i poticanja na konzumiranje namirnica s manje soli, u skladu sa Strateškim planom o smanjenju prekomjernog unosa soli u Hrvatskoj, koja je rizičan faktor za mnoge kronične nezarazne bolesti.
U glavnom holu škole izloženi su plakati i edukativni materijali koji govore o Svjetskom danu hrane i Svjetskom danu kruha, o važnosti zdrave prehrane s naglaskom na smanjenje soli u prehrani. Učenicima i nastavnicima je upriličeno izlaganje na temu soli u prehrani, a o istoj temi su prethodno razgovarali na prethodnom satu. Učenici škole su na praktičnom dijelu nastave pripremili pekarske proizvode sa smanjenim udjelom soli koje su podijeljene učenicima nakon izlaganja, zajedno sa edukativnim letcima.
Prosječan unos soli u prehrani kod nas je dvostruko veći od preporučenog dnevnog unosa prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Znatna količina (gotovo 80%) koju unosimo u organizam nalazi se skrivena u polugotovoj i gotovoj hrani. Od gotove hrane, pekarski proizvodi su glavni izvor prekomjernog dnevnog unosa kuhinjske soli budući da sadrže velik udio soli i konzumiraju se u velikoj mjeri. Prekomjeran unos soli dovodi do povišenog krvnog tlaka povećavajući rizik za razvoj srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti, dovodi do smanjene učinkovitosti većine lijekova, bubrežnih kamenaca, karcinoma želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoze, bronhalne astme...
Stoga je od izuzetne važnosti podići svijest ljudi o važnosti brige o zdravoj prehrani. Vodeći brigu o tome što jedemo smanjujemo vlastiti rizik za bolesti!