.... podrazumijeva svaki razvoj bolesti koji je posljedica konzumiranja zdravstveno neispravne hrane. Trovanje može nastati konzumiranjem hrane onečišćene kemijskim ili biološkim agensima.
trovanja hranom uzrokovana kemijskim agensima su
-akutna: trovanja gljivama, histaminsko trovanje, trovanje pesticidima....
-kronična: uslijed duže izloženosti mikotoksinima, teškim metalima, pesticidima....
To sve su nezarazna otrovanja koje se ne mogu prenositi među ljudima.
Trovanja biološkim agensima podrazumijevaju bolesti uzrokovane različitim bakterijama, bakterijskim toksinima, virusima i parazitima.
Bakterije rastu i razmnožavaju se u toploj i vlažnoj sredini. Dijele se relativno brzo. U odgovarajućim uvjetima od jedne bakterije može se za osam sati razviti nekoliko milijuna, a za dvanaest sati i nekoliko milijardi novih bakterija.
To praktično znači, ako je hrana kontaminirana, čak i vrlo malim brojem bakterija, te ako je ostavite preko noći izvan hladnjaka, do kritične kontaminacije može doći već sljedećeg dana. U tom slučaju samo jedan zalogaj može izazvati bolest odnosno trovanje. Odlaganje i čuvanje hrane u hladnjaku značajno će usporiti razmnožavanje bakterija.
Najčešći uzročnici trovanja hranom su salmonele, kojih je poznato više od 500 različitih vrsta i tipova, a proširene su među životinjama koje čovjeku služe kao izvor hrane ili kao kućni ljubimci.
Uobičajeni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, a ponekad groznica i gubitak tekućine.
Simptomi za nekoliko dana spontano prestaju. Kod oboljelih je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Teže kliničke slike su češće kod djece, trudnica,starijih, te imunokompromitiranih osoba koje ponekad zahtjevaju hospitalizaciju radi parenteralne nadoknate tekućine i elektrolita (infuzija). Ponekad kod obilnijih i učestalijih proljeva, ako se pravodobno ne počne sa terapijom mogu nastati po život opasne komplikacije.
Smjernice za prevenciju trovanja hranom
- Ne kupujte hranu oštećene ambalaže
- Uvijek pri kupnji provjerite rok trajanja namirnice
- Sve vrste mesa i jaja dobro skuhajte ili ispecite (ne smije meso ostati ružičasto)
- Ako u restoranu dobijete nedovoljno skuhano meso ili jaja ne ustručavajte se vratiti hranu na dodatno kuhanje
- Ne jedite jela koja sadrže sirova jaja i nepasterizirano mlijeko
- Ruke i kuhinjske površine operate sapunom i toplom vodom odmah nakon pripreme sirovog mesa
- Perite ruke nakon kontakta sa kućnim ljubimcima- kornjačama, akvarijskim ribicama, pticama , pilićima…
- Ostatke hrane što prije nakon obroka pohraniti u hladnjak