Učestalost alergije na ambroziju pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko desetljeća. Postoji više uzroka tome, od načina života, prehrane, klime te niza okolišnih čimbenika.

S jedne strane klimatske promjene (visoke temperature, malo kiše tijekom ljetnih mjeseci, povjetarac) pogoduju rastu korova i širenju peludi, a s druge strane neredovito održavanje zelenih površina i neredovito čišćenje korova dovodi porasta alergije na ambroziju. Alergija na ambroziju se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a u njezinom nastanku ima važnu ulogu i nasljeđe.

Simptomi alergije na pelud ambrozije uključuju šmrcanje, nadraženost,suzenje i svrbež očiju, začepljenost i curenje iz nosa, kašalj, kihanje, katkad i otežano disanje. U težem obliku može biti prisutna astma, kronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

Ambrozija je biljka koja raste uglavnom u kontinentalnim predjelima i do 1,5 m visine. Korijen joj je vretenast, a stablo uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. U Evropu je uvežena kontaminiranim pošiljkama sjemena pšenice. Raste kao korov na napuštenim zemljištima uz obale rijeka i potoka, kraj željezničkih pruga, uz vrtove i livade, među usjevima i na zelenim gradskim površinama. Biljka je jednogodišnja, a cvate tijekom ljetnih mjeseci ( u kontinentalnom pojasu od srpnja do listopada). Tijekom cvatnje oslobađa oko sto milijuna zrnaca peludi, koju vjetar može odnijeti 50 km. Koncentracija peludi je obično na maksimumu u jutarnjim satima. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje peludi.

Stoga valja izbjegavati izlaganje alergenu u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 5 do 10 sati ujutro kad je koncentracija peludi najveća. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrijeme poslije kiše jer kiša ispire pelud. Prije odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranila tijekom dana nakupljena pelud. Odjeću i obuću treba sušiti u kući, a ne na otvorenom. Savjetuje se boravak u zatvorenim, klimatiziranim prostorima, a klima uređaj bi trebao imati i antipeludni filter.

Osim toga, svakako treba nastojati suzbiti rast korova, tako da se nastoje urediti zapuštena zemljišta sadnjom trave, te redovitim košenjem. Ukoliko se radi o pojedinačnim biljkama, treba ih čupati zajedno s korijenjem i to prije cvijetanja.

Suzbijanjem ambrozije olakšavamo život i sebi i drugima, a zajedničkim djelovanjem možemo u tome i uspjeti!