Liga protiv raka Vinkovci i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije već niz godina organiziraju predavanja i vježbe vizualnog i manualnog pregleda strukture i izgleda dojke na silikonskim modelima u tjednu uoči Sajma zdravlja kako bi polaznici programa stečena znanja primijenili na ovoj manifestaciji koju tijekom vikenda posjeti gotovo 10.000 ljudi.

 
Predavanja i vježbe po programu ¨CORPUS MYSTICUM-SVIJEST O GRUDIMA / SAMOPREGLED DOJKE¨ su održali Mario Begović, dr.med., subspec. onkološke kirurgije, Sanja Gali, dr.med., spec. epidemiologije, i doc.dr.sc. Dražen Švagelj, dr.med., spec. Patologije 18.travnja 2018. godine.

Cilj programa «Corpus Mysticum» je edukacija, prevencija i rano otkrivanje rizičnih skupina i raka dojke. Provođenje redovitog i pravilnog samopregleda povećava vjerojatnost rane detekcije i uspješnijeg tretmana raka dojke, jer 90% karcinoma bolesnice same otkriju.

Samopregled dojke se treba provoditi svaki mjesec između 5. i 10. dana ciklusa, brojeći od 1. dana menstruacije, počevši ulaskom u pubertet, svaki mjesec, pa i za vrijeme trudnoće. Na taj način se upoznaju osobine normalnog tkiva dojke i lakše uočavaju promjene koje bi mogle ukazivati na novotvorinu, kao što su kvržice, zadebljanja u dojci, promjene na koži (udubljenje, otvrdnuće, boranje), iscjedak iz bradavice, naboranost, uvlačenje bradavice, udubljenja, nesimetrično i ubrzano povećanje jedne dojke.