Povodom početka provedbe projektnih aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski zavod za javno zdravstvo organiziraju dva velika događaja.

U suradnji s Gradom Vinkovcima i mnogim zainteresiranim ustanovama, udrugama i pojedincima u subotu, 11. studenog 2017. godine, proveo je početne aktivnosti iz projekta „Živjeti zdravo“- „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“. Aktivnost „Volonteri u parku“ namijenjena je najmlađima. Organizacijom slobodnog vremena i međugeneracijskim druženjem žele se senzibilizirati građani o potrebi očuvanja zdravlja i mijenjanja loših životnih navika. Aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ je namijenjena građanima svih dobnih skupina. Hodanje je jedna od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti, a ako se redovito provodi možemo prevenirati niz bolesti, kao npr. kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka. Za hodanje nije potrebna skupa sportska oprema, samo udobne tenisice i dobra volja. To je najjeftinija tjelesna aktivnost i može ju provesti svaka osoba koja može hodati, no lakše je hodati kada smo zajedno. Ovim putem želimo potaknuti ljude na grupno hodanje i senzibilizirali javnost na potrebu fizičke aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše zdravlja.

U provedbi aktivnosti, uz Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali su Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca, sportski klub Baloo, Sportski karate klub Ictus, učenici i nastavnici Osnovne škole Josipa Kozarca Vinkovci, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, Vinkovačke mažoretkinje, Cheerleading klub Ma&Ko, Rukometni klub Spačva Vinkovci, Malonogometni klub Aurelia-Futsal, MS Tim, Biciklistički klub Sokol Vinkovci, Planinarsko društvo Cibalia Vinkovci, Patronažna služba Doma zdravlja Vinkovci, udruga Hrvatska žena, vrtići, korisnici i djelatnici Centra za rehabilitaciju Mala Terezija, štićenici i djelatnici Doma za stare i nemoćne Vinkovci i Dječjeg doma Sveta Ana, te brojni pojedinci željni rekreacije.

U nastavku aktivnosti u ponedjeljak 13. studenog 2017. godine je održana 14. konferencija Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Riječ je o projektu koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a kroz koji se nastoji promicati pravila prehrana i tjelesna aktivnost radi prevencije debljine, očuvanja i unaprjeđenja mentalnog te spolnog i reproduktivnog zdravlja. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Županije, Grada Vinkovaca, županijskih ustanova, zdravstvenih ustanova, dječjih vrtića, škola i udruga. Okupljene je uvodno pozdravila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije dr. Kata Krešić, spec.epid. Dr Krešić je istaknula važnost provođenja preventivnih aktivnosti u cilju očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, kao i sprječavanja bolesti, kao i važnost zajedničke suradnje svih dionika u zajednici. Na samom početku konferencije prigodnim govorima obratili su se Gabrijel Šokičić, dipl.iur., dogradonačelnik Grada Vinkovaca i Mato Puljić, dipl.oec., pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije koji je i otvorio konferenciju.

Stručni skup su pozdravili i izaslanik ministra zdravstva, državni tajnik prim.dr Željko Plazonić te pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr.sc.Tomislav Benjak, spec.javnog zdravstva. Nakon toga je izaslanik ministra zdravstva, državni tajnik dr. Željko Plazonić izložio svoje stručno predavanje. O projektu te o njegovim ciljevima govorila je  doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije, voditeljica projekta „Živjeti zdravo” iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U sklopu programa dr Sanja Gali spec.epid., koordinatorica programa za Vukovarsko-srijemsku županiju, je predstavila dosadašnje promotivne aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, a nakon toga predstavljeni su primjeri dobre prakse u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti osnovnih škola, vrtića, te udruga i ustanova.

u-vinkovcima-odrzana-konferencija-zivjeti-zdravo03
u-vinkovcima-odrzana-konferencija-zivjeti-zdravo01
u-vinkovcima-odrzana-konferencija-zivjeti-zdravo02