Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, drugog najčešćeg raka i u Hrvatskoj i u svijetu kod osoba oba spola.

Oko 1900 muškaraca i oko 1200 žena svake godine u Hrvatskoj oboli od raka debelog crijeva što ovu tešku bolest svrstava u velik javnozdravstveni problem. Nažalost, svega 18 % slučajeva raka debelog crijeva otkrije se u početnoj fazi tj. dok je bolest izlječiva i kad liječenje ne uzrokuje  velike  posljedice po dušu i tijelo. Hrvatska je stoga pokrenula Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva s ciljem smanjenja smrtnosti i negativnih posljedica bolesti. Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i čim prije započne liječenje, on je izlječiv. Testiranjem stolice na tragove krvi nevidljive okom je je jednostavna metoda koja može otkriti vrlo male količine krvi u stolici, a što je često prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti crijeva. Polipi su predstadij raka debelog crijeva, a njegovim otkrivanjem i uklanjanjem se može spriječiti nastanak raka. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćeni su žene i muškarci u dobi između 50 i 74 godine, a koji će svake dvije godine dobiti pozivno pismo da se uključe u program i obave testiranje stolice na okultno krvarenje.

Rak debelog crijeva, osim što vitalno ugrožava čovjeka, nerijetko zahtijeva i izvođenje stome ili otvora za pražnjenje sadržaja debelog crijeva na površini trbušne stjenke što jest neprirodno, ali, nažalost, nužno.  Osim što sama bolest donosi velik stres u životu oboljele osobe, ovakva drastična promjena u anatomiji i fiziologiji čovjeka uvelike utječe na kvalitetu njegovog života, način prehrane, te socijalni, emocionalni i profesionalni život. Medicinsko osoblje čini koliko može u zadanom vremenu, prostoru i uvjetima rada. Nerijetko, međutim, to nije dostatno. Stoga je od neprocjenjivog  značaja rad civilnih udruga koje pružaju sveobuhvatne i pravovremene informacije, praktične savjete i psihološku pomoć oboljelima od raka debelog crijeva.

Dan plavih irisa posvećen je osobama oboljelima od raka debelog crijeva. Liga protiv raka Vinkovci i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije će

           u subotu, 27.svibnja 2017. od 10 do 12 sati

u središnjem gradskom parku u Vinkovcima.

održati prigodnu javnozdravstvenu akciju, uz dijeljenje irisa i edukacijskih letaka. Akcijom se želi potaknuti ljude na uključivanje u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji ove godine obilježava deset godina provedbe.

Ovim putem pozivamo sve građane da nas podrže u ovoj akciji!