Antirabična zaštita

U sklopu ZZJZ Vukovarsko-srijemske županije djeluju 3 antirabične ambulante (Vinkovci, Vukovar, Županja) u koje se javljaju osobe koje su bile ugrižene, ogrebane ili u kontaktu sa slinom bijesnih ili na bjesnoću sumnjivih životinja (pas, mačka, lisica...).
Nakon pregleda i razgovora s ugriženom osobom donosi se odluka o potrebi provođenja antirabične zaštite.
Osim provođenja postekspozicijske u ambulanti se provodi i preekspozicijska zaštita osoba za koje postoji povećani rizik od zaraze virusom bjesnoće (veterinari, studenti veterine, djelatnici laboratorija za dijagnostiku bjesnoće, lovočuvari, putnici u visokoendemična područja i dr.).
U radu antirabičnih ambulanti neobično je važna suradnja s veterinarskim službama (veterinarske ambulante, laboratorij Veterinarskog Zavoda, Veterinarska inspekcija).

Važno!
Ukoliko ste ugriženi ili ogrebani od strane životinje potrebno je ozlijeđeno mjesto dobro isprati sapunom i vodom kako bi se u što većoj mjeri odstranila slina u kojoj se eventualno nalazi virus. Također je važno provjeriti da li ste i kada posljednji puta cijepljeni protiv tetanusa te se po potrebi cijepiti (javiti se kod svog obiteljskog liječnika!).
Životinju koja je nanijela ozljede stavlja se pod veterinarski nadzor koji traje 10 dana od dana ugriza (životinju se ne smije ubiti niti dozvoliti da pobjegne, npr. iz dvorišta).
Prije dolaska u antirabičnu ambulantu, ukoliko je moguće potrebno je saznati ime i prezime te adresu vlasnika životinje ili ponijeti iskaznicu imunizacije životinje koja je nanijela ozlijedu.

Kontakti (epidemiološke službe)

Sajam zdravlja

20 sajam zdravlja 2016

Kontaktirajte nas

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije

  • Zavod Vinkovci: 032 370 428
  • Ispostava Vukovar: 032 413 179
  • Ispostava Županja: 032 833 834
  • Sanitarne iskaznice Vinkovci: 032 373 947
  • Higijenski minimum Vinkovci: 032 370 902
  • Školska medicina Vinkovci: 032 370 901
  • Nacionalni programi: 0800 9999 02

Uvodna riječ

Poštovani posjetitelji,
dobro došli na stranice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Nadamo se kako će Vam ove stranice približiti djelatnosti i usluge naše ustanove i pomoći Vam u pronalaženju informacija i savjeta korisnih za očuvanje i unaprjeđenje Vašega zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije je zdravstvena ustanova nastala podjelom bivšeg Medicinskog centra na tri zdravstvene ustanove, Bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo. Zavod je započeo sa radom u siječnju 1997. godine i od tada provodi svoju javnozdravstvenu djelatnost na području cijele Županije.

Pročitaj više...